Se va merge la consultatie ori de cate ori apar semne sau simptome anormale:
– dureri pelvine sau crampe menstruale atat de severe incat pot perturba desfasurarea normala a activitatilor zilnice, chiar si pentru cateva zile pe luna
– sangerari anormale sau abundente (cele care necesita schimbarea tampoanelor la fiecare doua-trei ore)
– sangerarile care au loc intre ciclurile menstruale
– prezenta oricarei scurgeri neobisnuite, mancarime, durere, inflamatie existente la nivelul vaginului sau in partea inferioara a abdomenului.
Oricare dintre manifestarile de mai sus pot indica o infectie vaginala sau o boala cu transmitere sexuala care ar putea afecta fertilitatea unei femei. Acestea ar putea indica si boli cum ar fi endometrioz,boala inflamatorie pelvina,infertilitate.
Medicul ginecolog va mai fi consultat si in cazul in care o femeie:
– isi planifica o sarcina
– presupune ca este deja insarcinata, pentru a urmari evolutia acesteia si a contribui la nasterea unui copil sanatos
– considera ca ar putea avea o infectie a aparatului genital sau in cazul in care aceasta are un partener diagnosticat cu o boala cu transmitere sexuala
– a suferit de boli cu transmitere sexuala
– are o mama sau sora care au dezvoltat cancer de san inainte de menopauza.
Este foarte important sa pentru o persoana de sex feminin sa mearga la cabinetul unui specialist in cazul in care observa orice fel de modificare la nivelul sanilor (noduli, portiuni intarite, modificari ale pielii, retragere recenta a mameloanelor, scurgeri anormale, schimbari la nivelul marimii sau formei sanului, dureri, disconfort, sensibilitate la atingere, etc.).